Vpliv pretoka zraka na sušenje krme na sušilnih napravah

Janez BENEDIČIČ, Rajko BERNIK

Povzetek


V alpskih državah Evrope sušenje krme s travinja postaja vedno bolj pomembno zaradi ugotovljenih pozitivnih učinkov na  maščobno kislinsko sestavo mleka. S pravilnim postopkom in tehnologijo dosuševanja krme se lahko kvaliteta dvigne na primerljiv nivo travnih silaž. Sušenje temelji na odvzemu vlage iz krme s pomočjo prevetrovanja – zraka, ki je ključen za hitrost sušenja. Poleg nizke relativne vlažnosti zraka je pomemben tudi njegov pretok skozi krmo. V literaturi se navaja spodnja mejna vrednost pretoka zraka in zgornja mejna vrednost, pri čemer je razlika 85 %. Članek opisuje izvedeni eksperiment merjenja porabe energije in učinkovitosti sušenja pri običajno v praksi uporabljenem nižjem pretoku zraka in višjem pretoku zraka. Izkazalo se je, da pri višjem pretoku zrak porabimo za 38% več energije na izločen kilogram vode, kot pa pri nižjem pretoku. Izvedeni preizkus dokazuje, da sušenje z velikim pretokom zraka ne prinese enako večji učinek.

Ključne besede


pretok zraka; sušenje krme; sušilna naprava; izločena voda; energija

Celotno besedilo:

PDF

Literatura


Benedičič, J., & Verbič, J. (2013). Sušenje lucerne s kondenzacijsko sušilnico = Alfalfa drying by the use of condensation dryer. V: ČEH, Tatjana (ur.), KAPUN, Stanko (ur.). Proceedings of the 22nd International Scientific Symposium on Nutrition of Farm Animals: Zadravec-Erjavec Days 2013, Radenci, 14th and 15th November 2013. Murska Sobota: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod, str. 67-71.

Daszkowska-Golec, A. and Szarejko, I. (2013). Open or Close the Gate – Stomata Action Under the Control of Phytohormones in Drought Stress Conditions. Frontiers in Plant Science, 4. https://doi.org/10.3389/fpls.2013.00138

Frick, R., Ammann, H., Wyss, U., Daccord, R. (1999) Einsatz von Intensivaufbereitern in der Futterwerbung. FAT Berichte, 532, Tänikon, Eidgenössische Forschungsanstalt für Agrarwirtschaft und Landtechnik, str. 20.

Rant, Z. (2011). Termodinamika knjiga za uk in prakso, Fakulteta za strojništvo, str. 609

Resch, R., Buchgraber, K., Wiedner, G., Frank, P., Meusburger, C., Pichler, M., Stromberger, W., Tiefenthaller, F., Wurm, K. Praxisheu. (2011). Raufutterqualität auf österreichischen Betrieben. Irdning, Lehr- und Forschungszentrum für Landwirtschaft Raumberg-Gumpenstein, str. 56.

Sargent, G. P., 1980: Computation of vapour pressure, dew-point and relative humidity from dry- and wet-bulb temperatures. Meteorological Magazine, 109, 238-246.

Verbič J., Babnik D., Jeretina J., Perpar T. (2006). Navade rejcev pri krmljenju krav v Sloveniji in njihov vpliv na mlečnost, sestavo mleka in zdravstveno stanje. V: Zbornik predavanj 15. posvetovanja o prehrani domačih živali „Zadravčevi-Erjavčevi dnevi“. Kapun, S. (ur.), Čeh, T. (ur.). Murska Sobota, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota, 119-135.

Wirleitner, G. (2011). Energieefficienter Heutrocknungstechnik 2011, Heugala 2011, Bundesanstalt für alpenländische Landwirtschaft Gumpenstein.

Wirleitner, G. (2013). Neue Dimensionen in der Rundballentrocknung, Bautagung Raumberg – Gumpenstein 2013, Raumberg Gumpenstein.




DOI: http://dx.doi.org/10.14720/aas.2019.114.1.1

Povratne povezave

  • Trenutno ni nobenih povratnih povezav.


Avtorske pravice (c) 2019

##submission.license.cc.by-nc-nd4.footer##

 

Acta agriculturae Slovenica je odprtodostopna revija, ki objavlja pod pogoji licence Creative Commons Priznanje avtorstva (CC BY).

                     


eISSN 1854-1941