Vpliv mikrovalovnega sevanja na viabilnost semen, preživetje glive Aspergillus niger van Tieghem in kvaliteto olja oljne ogrščice, soje in žafranike

Ahad MOTALLEBI

Povzetek


V raziskavi je bil preučevan učinek mikrovalovnega sevanja na viabilnost semen treh oljaric, preživetje spor glive Aspergillus niger in kakovost olja, pridobljenega iz tretiranih semen v odvisnosti od časa izpostavitve. Semena so bila izpostavljena mikrovalovnemu sevanju 2450 MHz s petimi stopnjami moči (0, 100, 200, 400, 600 in 800 W) za čas treh in pet minut. Po določenem času tretmaja je bila ugotovljena neposredna negativna povezava med viabilnostjo semen in močjo mikrovalovnega sevanja. Očitna je bila znatna variabilnost v smrtnosti testiranih semen glede na moč mikrovalovnega sevanja, statistično ovrednotena kot standardne LD50 vrednosti. Podoben trend občutljivosti na mikrovalovno sevanje so pokazale tudi spore glive A. niger. Mikrovalovno sevanjem in čas izpostavitve semen nista vplivala drug na drugega, značilna interakcija ni bila ugotovljena. Kratkotrajna okužba semen z glivami ni povzročila večjih kakovostnih in količinskih izgub. Kvaliteta olja vseh tretiranih semen oljaric je bila v glavnem nespremenjena po mikrovalovnem obsevanju in okužbo z glivo. Mikrovalovno obsevanje je zmanšalo odstotek kalitve in vitalnostni indeks vseh tretiranih semen. Mikrovalovno obsevanje lahko nudi učinkovit in okolju prijazen način izboljšanja ohranjanja olj v prehrani v kateremkoli dezinfekcijskem programu semen.

Ključne besede


dezinfekcija, mikrovalovi, Aspergillus niger, vitalnostni indeks, sestava olj, oljna ogrščica, soja, žafranika

Celotno besedilo:

PDF (English)

Literatura


Afolabi I.M., Bisi-Adeniyi T.D., Adedoyin T.R., Rotimi S.O. 2015. Radiation and biodegradation techniques for detoxifying Carica papaya seed oil for effective dietary and industrial use. Journal of Food Science and Technology. 52: 6475-6483. Doi: 10.1007/s13197-014-1698-7

Bangash F.K., Ahmad S., Ahmad T., Atta S., Alam S. 2007. Effects of low dose gamma radiations on the stability of canola and sunflower oils. Journal of Chemistry Socitey of Pakistan. 29: 200-203.

Christof N., Misakyan M.A., Matafonova G.G., Barkhudarov E.M., Batoev V.B., Kossy I.A., Sharp J. 2008. UV treatment of microorganisms on artificially-contaminated surfaces using excimer and microwave UV lamps. Chemosphere. 73 (5): 717-722. Doi: 10.1016/j.chemosphere.2008.06.059

Datta A.K., Davidson P.M. 2000. Microwave and radio frequency processing. Journal of Food Science – Supplement. Kinetics of Microbial Inactivation for Alternative Food Processing Technologies. 65 (Suppl.): 32–41. Doi: 10.1051/alr:1994009

Desvilettes C., Bourdier G., Breton J.C. 1994. Lipid class and fatty acid composition of planktivorous larval pike (Esoxlucius) living in a natural pond. Aquatic Living Resources. 7: 67-77.

Ehrensing D.T. 2008. Oilseed crops canola. Oregon State University Extension Service Circular EM8955- E.

Hallman G.J., Denlinger D.L. 1999. Temperature sensitivity and integrated pest management. In: Hallman, G.J. and Denlinger, D.L. (Eds). Temperature sensitivity in insects and application in integrated pest management. West View Press, Boulder, Colorado, pp: 1-5.

Knutson K.M., Marth E.H., Wagner M.K. 1987. Microwave heating of food. Lebensmittle- Wissenschaft und -Technology 20: 101–110.

Kumar K.A., Viswanathan K. 2013. Study of the UV transmission through a few edible oils and chicken oil. Journal of Spectroscopy. 2013: 1-5. Doi: 10.1155/2013/540417

ISTA (International Seed Testing Association). 1976. International rules for seed testing. Annex to Chapter 5: The germination test. Seed Science and Technology. (Supplement) 27: 27-32.

Movahhedy-Dehnavy M., Modarres-Sanavy S.A.M., Mokhtassi-Bidgoli A. 2009. Foliar application of zinc and manganese improves seed yield and quality of safflower (Carthamus tinctorius L.) grown under water deficit stress. Industrial Crops and Products Journal. 30: 82-92. Doi: 10.1016/j.indcrop.2009.02.004

Nargund V.B., Patil M.B., Deshpande V.K. 2003. Pod rot of groundnut and its impact on seed properties. In: Proceeding of the National Workshop on Groundnut Seed Technology, February 6-7, 2003, Dharwad, Raichur, USA. pp: 164-167.

Robertson J.L., Russell R.M., Preisler H.K. Savin, E. 2007. Bioassays with Arthropods. 2nd Rev. Ed., CRC press, Boca Ratone, FL.

SPSS Inc. 1993. SPSS for Windows User's Guide Release 6. SPSS Inc. Chicago. IL.

St.John L.C., Bell F.P. 1989. Extraction and fractionation of lipids from biological tissues, cell, organelles, and fluids. Biotechnology. 7: 476-481.

Vadivambal R., Jayas D.S. White N.D.G. 2007. Wheat disinfestations using microwave energy. Journal of Stored Products Research. 43: 508-514. Doi: 10.1016/j.jspr.2007.01.007

Wang S. Tang J. 2001. Radio frequency and microwaves alternative treatments for insect control in nuts. Journal of Agricultural Engineering. 10 (3): 105-120.




DOI: http://dx.doi.org/10.14720/aas.2016.107.1.08

Povratne povezave

  • Trenutno ni nobenih povratnih povezav.


Avtorske pravice (c) 2016

##submission.license.cc.by-nc-nd4.footer##

 

Acta agriculturae Slovenica je odprtodostopna revija, ki objavlja pod pogoji licence Creative Commons Priznanje avtorstva (CC BY).

                     


eISSN 1854-1941