PRIMERJAVA VSEBNOSTI CELOKUPNIH FENOLOV IN ANTIOKSIDATIVNEGA POTENCIALA VIN IZ SORT ‘Welschriesling’ IN ‘Sauvignon Blanc’ MED STARANJEM NA FINIH DROŽEH

Jasna Lužar, Tjaša JUG, Polona JAMNIK, Tatjana KOŠMERL

Povzetek


Fenolne spojine so ključne sestavine vina, ki prispevajo k značilnostim vina, kot so barva, trpkost in grenkoba. Delujejo kot antioksidanti z mehanizmi, ki vključujejo lovljenje prostih radikalov, kar lahko prepreči kardiovaskularne bolezni in raka. Namen dela je bil primerjati dobljene rezultate vsebnosti skupnih fenolov in antioksidativni potencial (AOP) belih sortnih vin laški rizling in sauvignon med zorenjem vina na finih drožeh. Trije meseci spremljanja so pokazali, da se je vsebnost skupnih fenolov zmanjšala v povprečju za 16,1 % v vinih sorte laški rizling in za 18,7 % v vinih sorte sauvignon. Vrednost AOP se je v tem času prav tako zmanjšala v povprečju za 16,0 % pri vinih sorte laški rizling in za 8,0 % pri vinih sorte sauvignon. Pričakovano so imeli vzorci z dodatkom trsk iz hrastovega lesa v mošt večji antioksidativni potencial kot ostali.

Ključne besede


bela vina, antioksidativni potencial, fenolne spojine, DPPH, droži

Celotno besedilo:

PDF (English)

Literatura


Abramovič, H. (2011). Antioksidanti in metodologija določanja antioksidativne učinkovitosti : učbenik za izbirni predmet na interdisciplinarnem doktorskem študijskem programu Bioznanosti. Ljubljana, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo: 112

Brand-Williams, W., Cuvelier, M. E., Berset, C. (1995). Use of free radical method to evaluate antioxidant activity. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie, 28: 25-30. Doi: 10.1016/S0023-6438(95)80008-5

Jakubowski, W., Bilinski, T., Bartosz, G. (1999). Oxidative stress during agin gof stationary cultures of the yeast Saccharomyces cerevisiae. Free Radical Biology & Medicine, 28(5), 659-664. Doi: 10.1016/S0891-5849(99)00266-X

Kilmartin, P. A. (2010). Understanding and controlling non-enzymatic wine oxidation. In A.G. Reynolds (Ed.), Managing wine quality (pp. 432-458). Cambridge: Woodhead Publishing. Doi: 10.1533/9781845699987.2.432

Košmerl, T., Bertalanič, L., Maraš, V., Kodžulović, V., Šućur, S., Abramovič, H. (2013). Impact of yield on total polyphenols, anthocyanins, reducing sugars and antioxidant potential in white and red wines produced from Montenegrin autochthonous grape varieties. Food Science and Technology, 1(1), 7-15.

Košmerl, T., Cigić, B. (2008). Antioxidant potential and phenolic composition of white and red wines. Le Bulletin de l'OIV, 81, 926/928, 251-259.

Košmerl, T., Kač, M. (2010.) Kemijske analize in postopki čiščenja vina. Laboratorijske vaje pri izbirnem predmetu Vinarstvo. Ljubljana, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo: 75.

Paixão, N., Perestrelo, R., Marques, J. C., Câmara, J. S. (2007). Relationship between antioxidant capacity and total phenolic content of red, rosé and white wines. Food Chemistry, 105: 204-214. Doi: 10.1016/j.foodchem.2007.04.017

Peréz-Serradilla, J. A., Luque de Castro, M. D. (2008). Role of lees in wine production: A review. Food Chemistry, 111, 447-456. Doi: 10.1016/j.foodchem.2008.04.019

Salmon, J. M., Fornairon-bonnefond, C., Mazauric, J. P. (2002). Interactions between wine lees and polyphenols: influence on oxygen consumption capacity during simulation of wine aging. Journal of Food Science and Technology, 67, 1604-1609. Doi: 10.1111/j.1365-2621.2002.tb08691.x

Serafini, M., Maiani, G., Ferro-Luzzi, A. (1998). Alcohol-free red wine enhances plasma antioxidant capacity in humans. Journal of Nutrition, 128, 6, 1003-1007.

Singleton, V.L., Rossi, J. A. Jr. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdicphosphotungstic acid reagents. American Journey of Enology and Viticulture, 16: 144-158.




DOI: http://dx.doi.org/10.14720/aas.2016.107.2.18

Povratne povezave

  • Trenutno ni nobenih povratnih povezav.


Avtorske pravice (c) 2016

##submission.license.cc.by-nc-nd4.footer##

 

Acta agriculturae Slovenica je odprtodostopna revija, ki objavlja pod pogoji licence Creative Commons Priznanje avtorstva (CC BY).

                     


eISSN 1854-1941