Kakovost kosil in večerij v dijaškem domu v Ljubljani
Povzetek
Zdrav način prehranjevanja je v obdobju mladostništva, zaradi intenzivne rasti in številnih fizioloških sprememb, izjemno pomemben. Obroki v dijaških domovih morajo biti načrtovani skladno s Smernicami za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Smernice). Cilj raziskave je bil ovrednotiti energijsko in hranilno vrednost kosil in večerij v dijaškem domu v Ljubljani ter oceniti njihovo skladnost s Smernicami. Posamezne jedi v ponujenih obrokih smo stehtali ter s spletnim orodjem Odprta platforma za klinično prehrano ovrednotili vsebnost energije in makrohranil. Dijaki so z 9-točkovno hedonsko lestvico ocenjevali senzorično sprejemljivost obrokov. Rezultati so pokazali, da so bile povprečne energijske vrednosti kosil skladne s priporočili za energijski vnos za dekleta, za fante pa so bile premajhne. Povprečna energijska vrednost večerij je bila v vseh treh tednih večja od priporočene za dekleta, medtem ko je bila za fante premajhna v 1. tednu in skladna v drugih dveh tednih. Povprečni vnosi energije z beljakovinami s kosili so bili preveliki, v nasprotju pa so bili povprečni vnosi energije z ogljikovimi hidrati s kosili in večerjami premajhni v vseh treh tednih. Dijaki so v povprečju preveč energije zaužili z maščobami. Povprečna hedonska ocena kosil na 9-točkovni hedonski lestvici je bila 6,5 ± 1,9, povprečna hedonska ocena večerij pa 6,6 ± 1,9.
Ključne besede
Celotno besedilo:
PDFLiteratura
Baxter-Jones, A. D., Faulkner, R. A., Forwood, M. R., Mirwald, R. L., & Bailey, D. A. (2011). Bone mineral accrual from 8 to 30 years of age: an estimation of peak bone mass. Journal of Bone and Mineral Research, 26(8), 1729-1739. https://doi.org/10.1002/jbmr.412
Blunt, J., Morris, J., & Trigg, J. (2020). Diet and physical activity practices of South Australian adolescents. Heliyon, 6(8). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e04326
Bosanac, V., Sanko, K., Kljusuric, J. G., & Baric, I. C. (2016). Association between dietary offerings and nutritional status of adolescents as a factor of geographic region. Journal of Food Composition and Analysis, 53, 13-21. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.09.001
Das, J. K., Salam, R. A., Thornburg, K. L., Prentice, A. M., Campisi, S., Lassi, Z. S., Koletzko, B., & Bhutta, Z. A. (2017). Nutrition in adolescents: physiology, metabolism, and nutritional needs. Annals of the New York Academy of Sciences, 1393(1), 21-33. https://doi.org/10.1111/nyas.13330
Diethelm, K., Huybrechts, I., Moreno, L., De Henauw, S., Manios, Y., Beghin, L., González-Gross, M., Le Donne, C., Cuenca-García, M., Castillo, M. J., Widhalm, K., Patterson, E., & Kersting, M. (2014). Nutrient intake of European adolescents: results of the HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence) Study. Public Health Nutrition, 17(3), 486–497. https://doi.org/10.1017/S1368980013000463
EFSA. (2010). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA Journal; 8(3), 1461. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1461
Fidler Mis, N., Braegger, C., Bronsky, J., Campoy, C., Domellof, M., Embleton, N. D., Hojsak, I., Hulst, J., Indrio, F., Lapillonne, A., Mihatsch, W., Molgaard, C., Vora, R., & Fewtrell, M. (2017). Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 65(6), 681-696. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000001733
Fidler Mis, N., Kobe, H., & Stimec, M. (2012). Dietary intake of macro- and micronutrients in Slovenian adolescents: comparison with reference values. Annals of Nutrition & Metabolism, 61(4), 305–313. https://doi.org/10.1159/000342469
Gabrijelčič Blenkuš, M., Pograjc, L., Gregorič, M., Adamič, M., & Čampa, A. (2005). Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Retrieved from: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/smernice_zdravega_prehranjevanja_v_viu.pdf
Golob, T., Bertoncelj, J., Doberšek, U., & Jamnik, M. (2006). Senzorična analiza živil. Ljubljana: Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo.
Gregorič, M., Čampa, A., Poličnik, R., Đukič, B., Mušič, S., Kordiš, T., Pavlič, H., Bavcon, M., Blaznik, U., Fajdiga Turk, V., & Kocjančič, M. (2020). Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. 2. dop. izd. Retrieved from: Gradivo v pripravi.
Heide, K., Brettschneider, A., Lehmann, F., Lage Barbosa, C., Haften-berger, M., Perlitz, H., Frank, M., Patelakis, E., Richter, A., & Mensink, G. J. E. U. (2019). Utilization of school meals. Results from the na tionwide nutrition survey EsKiMo II. 66(6), 92-99. https://doi.org/10.4455/eu.2019.017
Hlastan Ribič, C., Zakotnik Maučec, J., Koroušić Seljak, B., & Pokorn, D. (2008). Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (od prvega leta starosti naprej). Retrieved from: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Sektor-za-predsolsko-vzgojo/Dokumenti-smernice/ZRSS_Praktikum.pdf
Hoppu, U., Lehtisalo, J., Tapanainen, H., & Pietinen, P. (2010). Dietary habits and nutrient intake of Finnish adolescents. Public Health Nutrition, 13(6A), 965–972. https://doi.org/10.1017/S1368980010001175
Jeriček Klanšček, H., Roškar, M., Drev, A., Pucelj, V., Koprivnikar, H., Zupanič, T., & Korošec, A. (2019). Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji. Izsledki mednarodne raziskave HBSC, 2018. Retrieved from https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/hbsc_2019_e_verzija_obl.pdf
Keršič, V. (1997). Statistika v zdravstvu. Maribor: Univerza v Mariboru, Visoka zdravstvena šola.
Leshem, M. (2009). Biobehavior of the human love of salt. Neuroscience Biobehaviour Review, 33(1), 1-17. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2008.07.007
Šolski lonec. (2022). O projektu. Retrieved from http://solskilonec.si/o-portalu/namen7
NIJZ. (2020). Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. Retrieved from: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_2020_3_2.pdf
OPKP. (2022). Odprta platforma za klinično prehrano. Ljubljana: IJS (Inštitut Jožef Štefan). Retrieved from http://opkp.si/sl_SI/default/home
Ozdemir, A. (2016). Macronutrients in adolescence. International Journal of Caring Sciences, 9(2), 1162-1169.
Pograjc, L., Poličnik, R., Hlastan Ribič, C., Čibej Andlovec, A., Fajdiga Turk, V., Gregorič, M., Toth, G., Cenčič, L., Nahtigal, B., Pavlovec, A., & Simčič, I. (2008). Priročnik z merili kakovosti za živila v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Retrieved from: https://ejn.gov.si/dam/jcr:0cf055b1-068f-47ec-b6e7-9ed0b7e41499/PRIROCNIK_Z_MERILI_KAKOVOSTI.pdf
Savarino, G., Corsello, A., & Corsello, G. (2021). Macronutrient balance and micronutrient amounts through growth and development. Italian Journal of Pediatrics, 47(1). https://doi.org/10.1186/s13052-021-01061-0
Starc, G., Strel, J., Kovač, M., Leskošek, B., Sorić, M., & Jurak, G. (2020). SLOfit 2020 – Porčilo o telesnem in gibalnem razvoju otrok in mladine v šolskem letu 2019/20. Retrieved from https://www.slofit.org/Portals/0/Letna-porocila/Poroc%CC%8Cilo_2020_splet.pdf?ver=2021-02-22-112743-263
Toth, G., Dolinšek, N., & Gregorič, M. (2019). Strokovno spremljanje prehrane s svetovanjem v vzgojno-izobraževalnih zavodih v letu 2018. Retrieved from https://www.nijz.si/sl/strokovno-spremljanje-prehrane-v-vzgojno-izobrazevalnih-zavodih-v-letu-2018
WHO. (2021). Obesity and overweight. Retrieved from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
Zakon o šolski prehrani. (2013). Uradni list RS, št. 3/13.
Zou, K., Tuncali, K., & Silverman, S. (2003). Correlation and Simple Linear Regression. https://doi.org/10.1148/radiol.2273011499
Radiology, 227, 617-622. https://doi.org/10.1148/radiol.2273011499
DOI: http://dx.doi.org/10.14720/aas.2023.119.1.2994
Povratne povezave
- Trenutno ni nobenih povratnih povezav.
Avtorske pravice (c) 2023 Mojca KOROŠEC, Erika JESENKO, Tanja PAJK ŽONTAR
Acta agriculturae Slovenica je odprtodostopna revija, ki objavlja pod pogoji licence Creative Commons Priznanje avtorstva (CC BY).
eISSN 1854-1941