Kakovost kosil in večerij v dijaškem domu v Ljubljani

Mojca KOROŠEC, Erika JESENKO, Tanja Pajk Žontar

Povzetek


Zdrav način prehranjevanja je v obdobju mladostništva, zaradi intenzivne rasti in številnih fizioloških sprememb, izjemno pomemben. Obroki v dijaških domovih morajo biti načrtovani skladno s Smernicami za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Smernice). Cilj raziskave je bil ovrednotiti energijsko in hranilno vrednost kosil in večerij v dijaškem domu v Ljubljani ter oceniti njihovo skladnost s Smernicami. Posamezne jedi v ponujenih obrokih smo stehtali ter s spletnim orodjem Odprta platforma za klinično prehrano ovrednotili vsebnost energije in makrohranil. Dijaki so z 9-točkovno hedonsko lestvico ocenjevali senzorično sprejemljivost obrokov. Rezultati so pokazali, da so bile povprečne energijske vrednosti kosil skladne s priporočili za energijski vnos za dekleta, za fante pa so bile premajhne. Povprečna energijska vrednost večerij je bila v vseh treh tednih večja od priporočene za dekleta, medtem ko je bila za fante premajhna v 1. tednu in skladna v drugih dveh tednih. Povprečni vnosi energije z beljakovinami s kosili so bili preveliki, v nasprotju pa so bili povprečni vnosi energije z ogljikovimi hidrati s kosili in večerjami premajhni v vseh treh tednih. Dijaki so v povprečju preveč energije zaužili z maščobami. Povprečna hedonska ocena kosil na 9-točkovni hedonski lestvici je bila 6,5 ± 1,9, povprečna hedonska ocena večerij pa 6,6 ± 1,9.


Ključne besede


prehrana mladostnikov; dijaški dom; energijska vrednost; hranilna vrednost; senzorična sprejemljivost; spletno orodje OPKP

Celotno besedilo:

PDF

Literatura


Baxter-Jones, A. D., Faulkner, R. A., Forwood, M. R., Mirwald, R. L., & Bailey, D. A. (2011). Bone mineral accrual from 8 to 30 years of age: an estimation of peak bone mass. Journal of Bone and Mineral Research, 26(8), 1729-1739. https://doi.org/10.1002/jbmr.412

Blunt, J., Morris, J., & Trigg, J. (2020). Diet and physical activity practices of South Australian adolescents. Heliyon, 6(8). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e04326

Bosanac, V., Sanko, K., Kljusuric, J. G., & Baric, I. C. (2016). Association between dietary offerings and nutritional status of adolescents as a factor of geographic region. Journal of Food Composition and Analysis, 53, 13-21. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.09.001

Das, J. K., Salam, R. A., Thornburg, K. L., Prentice, A. M., Campisi, S., Lassi, Z. S., Koletzko, B., & Bhutta, Z. A. (2017). Nutrition in adolescents: physiology, metabolism, and nutritional needs. Annals of the New York Academy of Sciences, 1393(1), 21-33. https://doi.org/10.1111/nyas.13330

Diethelm, K., Huybrechts, I., Moreno, L., De Henauw, S., Manios, Y., Beghin, L., González-Gross, M., Le Donne, C., Cuenca-García, M., Castillo, M. J., Widhalm, K., Patterson, E., & Kersting, M. (2014). Nutrient intake of European adolescents: results of the HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence) Study. Public Health Nutrition, 17(3), 486–497. https://doi.org/10.1017/S1368980013000463

EFSA. (2010). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA Journal; 8(3), 1461. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1461

Fidler Mis, N., Braegger, C., Bronsky, J., Campoy, C., Domellof, M., Embleton, N. D., Hojsak, I., Hulst, J., Indrio, F., Lapillonne, A., Mihatsch, W., Molgaard, C., Vora, R., & Fewtrell, M. (2017). Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 65(6), 681-696. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000001733

Fidler Mis, N., Kobe, H., & Stimec, M. (2012). Dietary intake of macro- and micronutrients in Slovenian adolescents: comparison with reference values. Annals of Nutrition & Metabolism, 61(4), 305–313. https://doi.org/10.1159/000342469

Gabrijelčič Blenkuš, M., Pograjc, L., Gregorič, M., Adamič, M., & Čampa, A. (2005). Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Retrieved from: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/smernice_zdravega_prehranjevanja_v_viu.pdf

Golob, T., Bertoncelj, J., Doberšek, U., & Jamnik, M. (2006). Senzorična analiza živil. Ljubljana: Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo.

Gregorič, M., Čampa, A., Poličnik, R., Đukič, B., Mušič, S., Kordiš, T., Pavlič, H., Bavcon, M., Blaznik, U., Fajdiga Turk, V., & Kocjančič, M. (2020). Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. 2. dop. izd. Retrieved from: Gradivo v pripravi.

Heide, K., Brettschneider, A., Lehmann, F., Lage Barbosa, C., Haften-berger, M., Perlitz, H., Frank, M., Patelakis, E., Richter, A., & Mensink, G. J. E. U. (2019). Utilization of school meals. Results from the na tionwide nutrition survey EsKiMo II. 66(6), 92-99. https://doi.org/10.4455/eu.2019.017

Hlastan Ribič, C., Zakotnik Maučec, J., Koroušić Seljak, B., & Pokorn, D. (2008). Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (od prvega leta starosti naprej). Retrieved from: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Sektor-za-predsolsko-vzgojo/Dokumenti-smernice/ZRSS_Praktikum.pdf

Hoppu, U., Lehtisalo, J., Tapanainen, H., & Pietinen, P. (2010). Dietary habits and nutrient intake of Finnish adolescents. Public Health Nutrition, 13(6A), 965–972. https://doi.org/10.1017/S1368980010001175

Jeriček Klanšček, H., Roškar, M., Drev, A., Pucelj, V., Koprivnikar, H., Zupanič, T., & Korošec, A. (2019). Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji. Izsledki mednarodne raziskave HBSC, 2018. Retrieved from https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/hbsc_2019_e_verzija_obl.pdf

Keršič, V. (1997). Statistika v zdravstvu. Maribor: Univerza v Mariboru, Visoka zdravstvena šola.

Leshem, M. (2009). Biobehavior of the human love of salt. Neuroscience Biobehaviour Review, 33(1), 1-17. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2008.07.007

Šolski lonec. (2022). O projektu. Retrieved from http://solskilonec.si/o-portalu/namen7

NIJZ. (2020). Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. Retrieved from: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_2020_3_2.pdf

OPKP. (2022). Odprta platforma za klinično prehrano. Ljubljana: IJS (Inštitut Jožef Štefan). Retrieved from http://opkp.si/sl_SI/default/home

Ozdemir, A. (2016). Macronutrients in adolescence. International Journal of Caring Sciences, 9(2), 1162-1169.

Pograjc, L., Poličnik, R., Hlastan Ribič, C., Čibej Andlovec, A., Fajdiga Turk, V., Gregorič, M., Toth, G., Cenčič, L., Nahtigal, B., Pavlovec, A., & Simčič, I. (2008). Priročnik z merili kakovosti za živila v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Retrieved from: https://ejn.gov.si/dam/jcr:0cf055b1-068f-47ec-b6e7-9ed0b7e41499/PRIROCNIK_Z_MERILI_KAKOVOSTI.pdf

Savarino, G., Corsello, A., & Corsello, G. (2021). Macronutrient balance and micronutrient amounts through growth and development. Italian Journal of Pediatrics, 47(1). https://doi.org/10.1186/s13052-021-01061-0

Starc, G., Strel, J., Kovač, M., Leskošek, B., Sorić, M., & Jurak, G. (2020). SLOfit 2020 – Porčilo o telesnem in gibalnem razvoju otrok in mladine v šolskem letu 2019/20. Retrieved from https://www.slofit.org/Portals/0/Letna-porocila/Poroc%CC%8Cilo_2020_splet.pdf?ver=2021-02-22-112743-263

Toth, G., Dolinšek, N., & Gregorič, M. (2019). Strokovno spremljanje prehrane s svetovanjem v vzgojno-izobraževalnih zavodih v letu 2018. Retrieved from https://www.nijz.si/sl/strokovno-spremljanje-prehrane-v-vzgojno-izobrazevalnih-zavodih-v-letu-2018

WHO. (2021). Obesity and overweight. Retrieved from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

Zakon o šolski prehrani. (2013). Uradni list RS, št. 3/13.

Zou, K., Tuncali, K., & Silverman, S. (2003). Correlation and Simple Linear Regression. https://doi.org/10.1148/radiol.2273011499

Radiology, 227, 617-622. https://doi.org/10.1148/radiol.2273011499




DOI: http://dx.doi.org/10.14720/aas.2023.119.1.2994

Povratne povezave

  • Trenutno ni nobenih povratnih povezav.


Avtorske pravice (c) 2023 Mojca KOROŠEC, Erika JESENKO, Tanja PAJK ŽONTAR

 

Acta agriculturae Slovenica je odprtodostopna revija, ki objavlja pod pogoji licence Creative Commons Priznanje avtorstva (CC BY).

                     


eISSN 1854-1941